ESTACIÓ TERRITORIAL DE RECERCA PENEDÈS

Les forces aèries de la república espanyola

ETRP instal·lacions

L’Estació Territorial de Recerca Penedès: Les Forces Aèries de la República Espanyola (ETRP-FARE), s’ha posat en marxa mitjançant el Conveni de col·laboració entre el Departament d’innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Penedesencs, i l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

L’ETRP-FARE té la finalitat de fer recerca a l'entorn de la història i el patrimoni de l’aviació durant la Guerra Civil (1936-1939) a Catalunya, tenint com a eix el Vesper de la Gloriosa a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Aquesta recerca és multidisciplinar, amb totes les fonts possibles que coneixem, dels mateixos escenaris bèl·lics i els vestigis que aquests van generar. Alhora pretén aplicar intervencions en els espais o conjunts històrics amb mètodes científics innovadors, sense deixar de banda la importància de les fonts orals i les documentals. Per això aquest projecte esdevindrà la primera intervenció on:

  • S’emprin totes les fonts disponibles per a la recerca de la història de la guerra aèria durant la Guerra d’Espanya
  • S’apliquin nous mètodes de recerca a l’entorn del patrimoni dels antics conjunts dels camps d’aviació mitjançant prospeccions arqueològiques i geofísiques.
  • Es realitzi una transferència de coneixement envers indústries emergents de la societat del coneixement.

L’ETRP-FARE vol inserir la seva recerca i la recuperació patrimonial dins del Memorial Democràtic de Catalunya i establir convenis de col·laboració amb la Direcció General del Memorial Democràtic del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR-Barcelona).

El projecte s'adreça a l'estudi dels antics camps de vol construïts per l'aviació republicana al llarg de 1937 i 1938 i emprats fins les acaballes del conflicte a Catalunya el gener de 1939: Els Monjos, Sabanell (Font-rubí, Pla del Penedès i Torrelavit), Pacs-Vilobí (Vilafranca) i Santa Oliva (El Vendrell), així com els espais annexos (tallers, residències, escola de vol, refugis, ...). Igualment també s’adreça a evidenciar les conseqüències sobre la població penedesenca. Tot plegat, com a exemple del que va esdevenir arreu de Catalunya.

Els tres objectius finals són:

  • Recopilar tota la informació disponible sobre l’aviació i la guerra civil a Catalunya, ordenar-la i servar-la (llibres, revistes, documents, imatges...).
  • Aconseguir convertir aquests espais en un veritable espai de memòria de la guerra i del conflicte, tant des del punt de vista del personal de l’aviació republicana, com el de la població civil local que visqué les conseqüències de la guerra
  • Dotar Catalunya d’una infrastructura cultural que salvi la memòria de les forces aèries de la República espanyola a partir d’un arxiu i biblioteca de referència, la recuperació de paisatges i arquitectures efímeres vinculades als fets estudiats, i tot relligat en un Centre d’Interpretació i Documentació de l’Aviació i la Guerra Civil a ubicar a l’entorn de l’històric camp d’aviació dels Monjos en el municipi de Santa Margarida i els Monjos.

© Estació Territorial de Recerca Penedès
Carrer del Cadí núm. 2 (Biblioteca municipal) 08730 Santa Margarida i els Monjos
Tel: 93 898 04 09 (només matins) | Apartat de correus núm. 48
informacio@aviacioiguerracivil.com

Institut d´estudis Penedesencs Generalitat de Catalunya Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos
Quadrícula w+m: Disseny i programació web