Novetats

Aviacio i guerra civil: Ales al cel. Marià Foyé i Ràfols (1903-1937)

Ales al cel. Marià Foyé i Ràfols (1903-1937)

Biografia del pilot Marià Foyé i Ràfols, pioner del vol sense motor a Catalunya, periodista de la Publicitat, voluntari a l'Aviació republicana, membre de l'Esquadreta Ales Rojes. Abatut al front de Tardienta i mor el 23 de febrer de 1937. Disposa d'un DVD on hi han enregistrades imatges de l'aeròdrom del Prat de Llobregat, on apareix el pilot Marià Foyé realitzant pràcctiques amb un planador.

 • Autor: BABIANA I SÁNCHEZ, Eloi
 • Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat
 • Lloc de publicació: Barcelona
 • Any de publicació: 2014

Aviacio i guerra civil: Ales negres i xampinyons. Bombardeigs i refugis. Figueres 1936-1939

Ales negres i xampinyons. Bombardeigs i refugis. Figueres 1936-1939

Recull dels atacs aeris i les mesures de Defensa Passiva dutes a terme a Figueres. Compta així mateix amb apunts d'àmbit comarcal.

 • Autor: GARCÍA ARGILAGA, David
 • Editorial: Gorbs Comunicació SCP
 • Lloc de publicació: Viladamat (Girona)
 • Any de publicació: 2015

Aviacio i guerra civil: Ases de la Aviación Republicana

Ases de la Aviación Republicana

En aquest volum s'estudien les diverses unitats de caça i bombardeigs de l'Aviació Militar guvernamental que van actuar durant la Guerra d'Espanya de 1936-1939, així com les biografies de diversos pilots més destacats de cadascun dels diversos grups i esquadretes de la mateixa.

En aquest llibre només s'explica l'actuació d'alguns pilots de xatos, mosques i katiuskes, principalment caps d'Esquadra, de Grup i Esquadreta. El lector trobarà a faltar importants aviadors guvernamentals de la Guerra Civil Espanyola, i en particular, els que van pilotar altre tipus d'avions com natatxes, rasants i dufins, etc. però l'espai disponible en el llibre ha limitat els textos.

 • Autor: PERMUY LÓPEZ, Rafael A.
 • Editorial: Galland Books
 • Lloc de publicació: Valladolid
 • Any de publicació: 2008

Aviacio i guerra civil: Barcelona 1938: La veu de les sirenes

Barcelona 1938: La veu de les sirenes

El 1938 Barcelona pateix l'etapa més crítica de la guerra. Mentre els franquistes avacen i la política internacional abandona la República a la seva sort, a la capital catalana la manca de menjar i l'amenaça de bombardeig són el pa de cada dia.

Al llarg de l'any, l'escriptor Cèsar-August Jordana va compondre per al setmanari Meridià una crònica punyent, aguda i mordaç, no exempta d'humor, d'aquells mesos decisius. Aquests articles, que inclouen algunes de les peces més brillants i combatives de tota la prosa escrita en temps de guerra, són un model de periodisme culte d'actualitat dins la millor tradició del gènere. 

 • Autor: JORDANA, César August
 • Editorial: Edicions de 1984
 • Lloc de publicació: Barcelona
 • Any de publicació: 2008

Aviacio i guerra civil: Base Aérea de Albacete. Historia gráfica 1929-2005

Base Aérea de Albacete. Historia gráfica 1929-2005

Al llarg de la història de l'aviació sempre s'ha pretés mantenir viva la memòria de les efemèrides i dels records aconseguits pels pilots.

En aquesta Història Gràfica, han volgut els autors anar una miqueta més enllà, envoltant aquests fets històrics d'altres que, encara que eren més quotidians i sencills, formen part imprescindible de la història i són, segurament, els successos més recordats pel personal militar quan es reuneix al voltant d'una taula.

Amb aquest llibre, els autors no han pretés fer un repàs exhaustiu de la vida de la base aèria d'Albacete, ans al contrari, han aprofitat els fons fotogràfics de l'Unitat, per donar una pinzellada de la quotidianitat de la mateixa.

Un dels fets més destacables en la llarga història de la Base, és l'estreta relació amb la població civil, no tan sols de la ciutat d'Albacete sinó també de tota la província.

La recopilació dels fons per editar aquest llibre va començar el 2003 i es basa fundamentalment en els "llibres dels fets" que tots els coronels de la Unitat van anar redactant des de l'any 1940 i en els fons fotogràfics de la Secció de Fotografia de la Base. Amb anterioritat a l'any 1939, van ser les cròniques periodístiques i els llibres sobre la història de l'aviació els que contenen la informació que es presenta en els primers capítols.

Aquest treball no hagués estat possible sense l'aportació generosa de la memòria de molts components i excomponents de les diferents Unitats que van passar per aquesta Base, entre els quals es destaquen els Tinents coronels Gracia i De la Torre.

 • Autor: GOSÁLBEZ PAYÁ, Carlos
 • Editorial: Ministerio de Defensa
 • Lloc de publicació: Madrid
 • Any de publicació: 2008

Aviacio i guerra civil: Caza rusa en España, según su

Caza rusa en España, según su "Diario de Operaciones"

L'actuació de la 1a Esquadreta russa de caça biplans Polikarpov I-15 en Espanya, la de Richagov, es coneix raonablement bé des del relat d'Andrés García Lacalle a "Mitos y verdades", millorat després pel de G. Zajarov a la revista ICARE núm. 130, de 1990.

Es coneixia detalls de les posteriors esquadretes I-15 de Kosakov (Osadchii) y Zotsenko, gràcies als quaderns de navegació dels pilots nord-americans Baumler i Tinker. I de les esquadretes espanyoles de Lacalle, Roberto Alonso Santamaría y del Norte, per mitjà del llibre "Mitos y verdades" i per la informació recopilada per Jesús Salas dels pilots Juan Comas, Gerardo Gil, Leopoldo Morquillas i altres.  

Noves dades de les esquadretes ruses de I-15 es van publicar a "Bajo la bandera de la España Republicana", que tractava del període de la batalla de Brunete, i en "Los Chatos van al ataque", des dels mesos d'agost i setembre de 1937.

La informació relativa als monoplans Polikarpov I-16 ha estat en general pobre fins fa pocs anys en el que respectava als meoss anteriors a octubre de 1937. Pero recentment s'han publicat abundats dades aportades pel Diari de l'Esquadra de Caça núm. 11, que va començar a publicar-se en castellà el primer d'octubre de 1937.

Aquest Diari està escrit a mà per diferents autors al llarg del temps. En els mesos d'octubre de 1937 a abril de 1938 es bastant complet, però de maig i juny d'aquest any ens dona una informació molt més reduïda. Salas va demanar la informació referent a aquest mesos amb una sèrie de teletips del Grup 72 de les forces Aèries, que es conserven a l'Arxiu Històric Militar (lligall 1289).

En relació als pilots espanyols s'han pogut localitzar per la lectura dels Diaris Oficials de Defensa. Els procedents de la URSS han estat aportatsper Abrosov, en su libro "En el cielo de España".

 • Autor: SALAS LARRAZÁBAL, Jesús
 • Editorial: Ministerio de Defensa
 • Lloc de publicació: Madrid
 • Any de publicació: 2007

Aviacio i guerra civil: Ebre 38. Número 4.

Ebre 38. Número 4.

Acaba de sortir un nou volum d'Ebre 38. Revista Internacional de la Guerra Civil 1936-1939 que es publica amb el suport del grup d'investigació del grup de recerca Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI), SGR 2009-245. Els directors de la revista són el Dr. Pelai Pagès i Blanch i la Sra. Maria del Carmen Rojo Ariza. La publicació proposa un enfocament crític, rigorós i pluridisciplinari per a l'estudi i la difusió dels fets de la Guerra Civil Espanyola i de la primera postguerra i, per tant, està oberta a tot tipus de propostes procedents de qualsevol disciplina del camp de les Ciències Humanes i Socials, com en la seva idiosincràsia que pretén adaptar-se a les pautes de divulgació del coneixement científic del nou segle. El nou volum passa revista a les diverses temàtiques que aborden els estudis de la Guerra Civil: el paper dels voluntaris - en concret dels italians -, les cartes d'un soldat, el rol de la maçoneria o l'abast de la repressió en àmbits locals, són només alguns exemples dels temes que s'han recollit en aquest número. D'especial rellevància és, tanmateix, el tractament que s'ha donat a l'Arqueologia de la Guerra Civil en aquest volum, considerant des de la coordinació que és necessari recollir la diversitat d'enfocaments i temes d'estudi en aquesta subdisciplina emergent de l'Arqueologia, així com les possibilitats de la musealització i com presentar al públic aquest tipus d'elements patrimonials.

CONTINGUTS

EDITORIAL (pp. 4-9)
Pelai Pagès i Blanch.

HISTÒRIA
I primi volontari italiani nella guerra civile spagnola. Genesi e nascita della Sezione Italiana della Colonna Ascaso. (pp. 13-28)
Enrico Acciai.

Entre la Historia y la propaganda: las dos sublevaciones del acorazado Jaime I en Julio de 1936. (pp. 31-47)
Pedro Mª Egea Bruno

Maçoneria i Guerra Civil a Catalunya: una memòria de 1937. (pp. 49-54)
Josep Clara Resplandis.

L’assassinat d’Andreu Nin. (pp. 57-76)
Pelai Pagès i Blanch.

Que esto se acabe, pero siempre con la victoria nuestra. Cartes d’un jove soldat al seu pare (1938). (pp. 79-103)
Ramon Arnabat.

Guerra civil i repressió a Santa Pau. (pp. 105-119)
Albert Planas i Serra.

CULTURA, PATRIMONI I DIDÀCTICA
Guerra en la Universidad. Arqueología del conflicto en la ciudad universitaria de Madrid. (pp. 123-143)
Alfredo González Ruibal, Carlos Marín Suárez, Manuel Sánchez-Elipe Lorente y Santiago Lorente Muñoz.

La Guerra Civil espanyola i el seu patrimoni. Exemples de les intervencions arqueològiques a la demarcació de Barcelona i de Lleida. (pp. 145-162)
Sonia Pascual García.

Arqueología y museografía didàctica en los aerodromos de guerra. (pp. 165-177)
Laia Coma Quintana, M. del Carmen Rojo Ariza.

¿Chatarra o Cultura Material? A propósito de los restos muebles de la Guerra Civil en el registro arqueológico de la ciudad de Oviedo (Asturias) (pp. 179-201)
Valentín Álvarez Martínez

Arqueología y antropología forense dela represión franquista en el territorio de la agrupación guerrillera de Levante y Aragón - A.G.L.A.- (1947-1948).(pp. 203-230)
Manuel Polo Cerdá, Eva Cruz Rico y Elisa García Prósper

Arqueología del fascismo en Etiopía (1936-1941). (pp. 233-254)
Alfredo González Ruibal, Víctor M. Fernández Martínez, Álvaro Falquina Aparicio, Xurxo Ayán Vila, Anxo Rodríguez Paz.

¿Un memorial para la paz en Teruel? (pp. 257-265)
Joan Santacana Mestre.

Arqueologie(s) de la Guerra civil. (267-283)
David García Casas.

MISCEL•LÀNIA
EstacióTerritorial de Recerca Penedès. Les Forces Aèries de la República Espanyola (pp. 287-293)
Ramon Arnabat

La España del exilio. Las emigraciones políticas españolas en los siglos XIX y XX. (pp. 293-295)
Josep Clara Resplandis

Segundas Jornadas de Jóvenes Investigadores en Arqueología (JIA’09). Arqueología del Conflicto, Arqueología y Memoria i l’excursió POST-JIA: Paisatges de Guerra i Repressió. (pp. 295- 298).
Manuel Sánchez-Elipe Lorente i Maria Yubero Gómez

Montjuïc recuperat... fa més de setanta anys. (pp. 298-299)
Pelai Pagès i Blanch

Això és la Guerra i Gerda Taro. El compromís narratiu de la fotografia implicada del segle XX: retrospectiva de dos fotoperiodistes de la Guerra civil espanyola al MNAC (pp.300-305).
Ilaria Bellati

¡Guerra en la Universidad! Bloc /http://guerraenlauniversidad.blogspot.com/ (pp. 305-308)
Francesc Cecília Conesa

Construint la memòria del campus Mundet (pp.309-310)
Magalí Lladó Morales

Bibliografia recent sobre la Guerra Civil, la postguerra, l’exili i la resistència (pp. 313-314)

 • Editorial: Llibres de Matrícula
 • Lloc de publicació: Calafell
 • Any de publicació: 2010

Aviacio i guerra civil: El Verano de los Halcones. Los aeródromos militares de Caspe

El Verano de los Halcones. Los aeródromos militares de Caspe

Aquest llibre repassa un aspecte tant poc conegut como és el món de l'aviació militar durant la Guerra Civil espanyola a partir d'analitzar els aeròdroms republicans establerts a Caspe durant el bienni 1937-1938. Combinant informacions històriques, testimonis directes i aspectes tècnics, el relat d'uns aconteixements referits a la història local, nacional i europea trasllada al lector des de Caspe a qualsevol racó d'Espanya, a la Alemanya nazi, a la Italia feixista, als Estats Units, Canadà i França.

 • Autor: GUÍU LASHERAS, José Manuel
 • Editorial: Centro de Estudios Comarcales del Bajo Aragón - Caspe
 • Lloc de publicació: Caspe
 • Any de publicació: 2008

Aviacio i guerra civil: Eusebi Pérez Martín. Recordar per viure, viure per recordar

Eusebi Pérez Martín. Recordar per viure, viure per recordar

Aquest llibre ens presenta la biografia contextualitzada d’Eusebi Pérez Martín (Vilafranca del Penedès, 1920 – Caracas, 2007), i està dividit en dues parts: “La formació d’un llibertari (1920-1939)” a càrrec de Ramon Arnabat, i “Morir i renéixer en el record (1939-2007)” a càrrec de Rosa Torán. El llibre es clou amb uns dos annexos: la versió de l’Eusebi Pérez sobre l’alliberament del camp de Mauthausen el maig de 1945, i un annex amb els altpenedesencs morts en els camps d’extermini nazis. El llibre ha estat elaborat a partir de la consulta de diversos arxius nacionals i estatals, de l’arxiu particular de la família Pérez-Just, i de diverses entrevistes i correspondència dels autors amb el protagonista.
A la primera part es repassa la vida de l’Eusebi des del seu naixement fins a la fi de la guerra civil. Eusebi Pérez Martín era el més petit de sis germans d’una família de ferroviaris, i als 14 anys va començar a treballar en una empresa de mecànica. Els seus germans eren militants de la CNT i l’esperit llibertari quallà en el jove Eusebi que comença a participar en diverses activitats republicanes i anarcosindicalistes a Vilafranca en el marc de la Vilafranca republicana dels anys trenta. El 18 de juliol de 1936, igual que passà arreu de Catalunya, els sindicats i els partits republicans i esquerrans ocuparen el poder a Vilafranca i formaren el Comitè de Milícies Antifeixistes per fer front al cop d’estat feixista. Ben aviat s’organitzà la Centúria Vilafranca que marxà cap al front d’Aragó amb el suport d’un camió blindat i una ambulància. La Centúria comptava amb 150 voluntaris, entre els quals hi havia l’Eusebi Pérez, amb setze anys, i dos dels seus germans.
Tal i com es relata en el llibre, la mare de l’Eusebi, preocupada per l’estada de tres germans voluntaris al front, i especialment pel més petit d’ells, el va convèncer perquè es presentés a una convocatòria per a cobrir 150 places de mecànics de vol al Prat del Llobregat. L’Eusebi s’hi va presentar i va ser un dels escollits. Després completà la seva formació militar als Alcassers (Múrcia) i a Godella (València). Finalment quedà enquadrat a la tercera esquadreta del grup 26 de caça Polikarpov I-15 –xatos-, amb la qual tombà per tota Espanya.
La segona part es centra fonamental en el seu exili i l’internament en el camp d’extermini nazi de Mauthausen. La derrota republicana portà l’Euseni, com milers de republicans, als camps de refugiats, les companyies de treballadors, i la pèrdua del contacte familiar. L’estiu de 1940 fou detingut pels alemanys a Angulema i formà part del Comboi dels 927 que portà els primers repubicans espanyols a Mauthausen. Al costat de milers de republicans antifeixistes patí 57 mesos d’internament al camp de Mauthausen, experiència que esdevindria un punt central de la seva vida i que no ha estat mai disposat a convertir en inútil, ans al contrari, per a Eusebi Pérez ha esdevingut un símbol de la lluita i el triomf de la dignitat humana, enfront els propòsits destructors del nazisme. Entre 1945 i 1948 s’estigué a França on es casà amb la també vilafranquina Aurora Just i tingué un fill. Després, el 1948, sortí cap a Veneçuela per temor a una nova guerra europea, i allà prosseguí la seva vida familiar al voltant del Centre Català de Caracas, on coincidí amb una nombrosa colònia catalana i amb altres companys de l’aviació republicana “La Gloriosa”. L’Eusebi Pérez formarà part de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR).
L’Eusebi perdrà el seu germà Jesús, afusellats al Camp de la Bota pels franquistes, i el seu germà Eduard, desaparegut a França durant la II Guerra Mundial. Mentre que els altres dos, Francesc i Mariano restaran a viure a França. Hauran de passar més de trenta anys perquè l’Eusebi pugui tornar a Vilafranca. Serà l’any 1972, encara amb Franco viu, quan podrà retrobar-se amb la seva mare que no veia des de 1939, el seu pare ja havia mort. L’any 1978 tornarà per primera vegada a Mauthausen, i s’inscriurà a l’Amical Mauthausen.

 • Autor: ARNABAT MATA, Ramon - TORAN BELVER, Rosa
 • Editorial: Ajuntament de Vilafranca del Penedès
 • Lloc de publicació: Vilafranca del Penedès
 • Any de publicació: 2008

Aviacio i guerra civil: Gernika, el Bombardeo

Gernika, el Bombardeo

No va ser el primer bombardeig aeri sobre una població, ni el primer de la Guerra Civil, ni el que més víctimes -cadascuna d'ellas preciosa i insubstituible- va causar. Va ser un crim més de guerra. Això si, fins i tot abans de l'obra de Pablo Picasso, va produir una enorme commoció internacional amb un ressò que encara ara continúa sacsejant les nostres consciències.

Com a resultat de la investigació realitzada per a la pel·lícula documental que acompanya aquest llibre, amb el testimoni de supervivents, experts historiadors i militars, documents, arxius fotogràfics i fílmics i imatges virtuals, aquesta obra presenta una nova visió dels fets, emmarcats en la seva dimensió local, nacional e internacional.

 • Autor: VILLA, Imanol
 • Editorial: Idem4 SL - Expressive SL
 • Lloc de publicació: Bilbao
 • Any de publicació: 2008

Aviacio i guerra civil: Gràcia, temps de bombes, temps de refugis. El subsòl com a supervivència

Gràcia, temps de bombes, temps de refugis. El subsòl com a supervivència

La guerra civil ha estat un capítol negre en la història contemporània del nostre país. Però durant molts anys la informació que es va transmetre va ser manipulada pels vencedors. L'altra història va ser callada, bé per la por de la repressió, bé per l'intent d'oblidar d'una gent que ho va passar molt malament.

Els refugis i els bombardeigs són una part d'aquesta història silenciada, però són uns fets que no tenien parangó: l'atac, el bombardeig sobre la població civil indefensa. Una cosa per a la qual la gent no estava preparada i que, per més anys que han passat, continua sense estar-ne.

Després d'Espanya, els bombardeigs van afectar, durant la segona Guerra Mundial, primer les poblacions d'anglaterra i després poblacions d'Alemanya, per acabar finalment destruint dues ciutats senceres al Japó amb dues bombes atòmiques. Els atacs sense justificació sobre població civil han continuat, fins arribar recentment a l'antiga Iugoslàvia i a l'Iraq. Han passat gairebé setanta anys des dels bombardeigs d'Espanya i es continua encara massacrant la població civil d'una manera preventiva. Aquesta és una de les raons que van incentivar la investigació que teniu a les mans en forma de llibre: mirar d'ajudar a saber i entendre quins són els efectes i conseqüències dels atacs aeris.

"Gràcia, temps de bombes, temps de refugis" recull el testimoni d'un gran nombre de veïns i veïnes que van viure en primera persona i en la seva propia pell aquells esdeveniments i que van treballar en els nombrosos refugis que es van construir en el subsòl gracienc desprésm del primer bombardeig i, pràcticament, fins a l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona. El llibre inclou també altres documents, entre els quals destaquen plànols i fotografies dels refugis i de la posició antiaèria del turó de la Rovira i, sobretot, l'informe secret de l'exèrcit feixista italià sobre l'atac a Barcelona la nit del 13 de febrer de 1937: sis pàgines que expliquen l'objectiu del primer bombardeig sobre la població civil de Barcelona i com es va fer tota l'operació.

 • Autor: CONTEL I RUIZ, Josep Maria
 • Editorial: Taller d'història de Gràcia
 • Lloc de publicació: Barcelona
 • Any de publicació: 2008

Aviacio i guerra civil: La Guerra Filmada

La Guerra Filmada

A l'any 2006, coincidint amb la commemoració del 70è aniversari del començament de la Guerra, la Filmoteca Española es va plantejar la difusió mitjançant la televisió d'una gran mostra de les pel·lícules de la seva col·lecció de la Guerra Civil, mostrant-les tal i com s'havien realitzat en el seu moment, sense interpretacions o montatges posteriors i tant completes como ha estat possible recuperar-les i conservar-les.

El projecte es va realitzar amb la col·laboració de Televisión Española, mitjançant la producció de la sèrie "La guerra filmada", composta pels 8 capítols d'aquesta col·lecció, presentats per un catedràtic d'Història Contemporània i emessos l'estiu de l'any  2006 amb 37 títols de pel·lícules i documentals i noticiaris.

Les pel·lícules s'han inclós en la versió més original recuperada i amb opcions de subtitulat en castellà, francès o anglès; també existeix la possibilitat d'accedir a la versió amb locucions superpostes en castellà, de l'emissió per TVE el 2006.

 • Editorial: Gobierno de España - Ministerio de Cultura - Instituto de la Cinematografía y las Artes Audiovisuales - Filmoteca Española
 • Lloc de publicació: Madrid
 • Any de publicació: 2009

Aviacio i guerra civil: Las Armas de la República. La exposición del Gran Kursaal (San Sebastián, 1938)

Las Armas de la República. La exposición del Gran Kursaal (San Sebastián, 1938)

De l' "Exposición de material de guerra cogido al enemigo", inaugurada a l'Hotel Kursaal de Sant Sebastià a l'estiu de 1938 -en mig de la Guerra Civil espanyola-, es van editar diferents catàlegs i publicacions commemoratives, totes elles de molt curt tiratge. Aquests catàlegs són una mostra inmillorable per  conèixer part del material de guerra en servei a l'Exèrcit Popular de la República, a la vegada que un testimoni de primer ordre de l'ajuda internacional en aquell bàndol, s'ha realitzat la tasca de recuperar la memòria d'aquell aconteixement històric i recuperar de l'oblit moltes de les imatges que es van prendre i que han restat inèdites fins aquest moment. 

Malauradament, la magnífica col·lecció d'armes que es va arribar aconseguir al Gran Kursaal es va repartir aviat a diferents Parcs i Mestrançes, així com alguns elements més voluminosos al Museu de l'Exèrcit, arribant fins als nostres dies d'una petita part de la mateixa, exposada en diferents museus militars específics.

 • Autor: MANRIQUE GARCÍA, José María - MOLINA FRANCO, Lucas
 • Editorial: AF Editores
 • Lloc de publicació: Valladolid
 • Any de publicació: 2006

Aviacio i guerra civil: Memòries d'un mecànic de l'aviació republicana

Memòries d'un mecànic de l'aviació republicana

Aquestes memòries s’obren el 1916 i es clouen el 1948, quan l’autor inicia la travessia transatlàntica rumb a l’Argentina. Són 32 anys en els quals es produeixen els episodis més decisius de la nostra història contemporània: la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil i els primers anys de la llarga dictadura franquista. Ningú que visqués aquest període podia restar al marge d’aquests esdeveniments, però tothom els va viure —o els va patir— d’una manera molt diversa. El relat de Josep Capellades ens permet entendre com era la vida quotidiana —treball, educació, vida familiar, jocs infantils, festes populars— d’una localitat rural com Cervelló (Baix Llobregat), en la qual una industrialització incipient estava introduint una sèrie de mutacions que es farien molt més evidents els anys de la Segona República. Mobilitzat el 1936, Capellades es va formar com a mecànic d’avions a l’escola de Manises (València). Per això una part important del llibre explica amb tot detall com era la vida als aeròdroms als quals va estar destinat i recorda amb afecte els pilots, mecànics i personal de terra que, com ell, formaven part de l’aviació republicana, la Gloriosa. El final de la guerra va portar-lo a França, on va viure clandestinament, fins que la proximitat dels invasors alemanys el va fer tornar a Cervelló. En arribar va ser denunciat com a desafecte al règim, empresonat i traslladat a un batalló disciplinari del qual va sobreviure miraculosament.

 • Autor: CAPELLADES SALA, Josep
 • Editorial: Edicions i Propostes Culturals Andina SL
 • Lloc de publicació: Vilafranca del Penedès
 • Any de publicació: 2010

Aviacio i guerra civil: Símbols en el ferro. Corpus de municions de la guerra civil espanyola (1936-1939)

Símbols en el ferro. Corpus de municions de la guerra civil espanyola (1936-1939)

Símbols en el ferro és una obra de caràcter pioner i innovador, que estudia el tipus de munició emprat pels dos bàndols contendents al llarg de la Guerra Civil espanyola de 1936 a 1939 i que ofereix una visió general del problema de les municions d’armes lleugeres.
A través d’aquesta temàtica, el lector podrà conèixer aspectes relacionats amb el suport que ambdós bàndols van rebre per part de diverses potències europees.
El llibre neix després de moltes converses amb arqueòlegs i investigadors que sovint trobaven objectes que s’atribuïen ràpidament a la Guerra Civil, però que consideraven difícils de catalogar. L’obra té dues parts ben diferenciades: la primera és una introducció general en què s’expliquen les municions emprades durant la guerra; la segona part, anomenada Corpus de municions de la Guerra Civil espanyola, recull 724 marcatges diferents, conté les mesures generals de la cartutxeria i identifica els calibres i les marques. Tota aquesta informació s’acompanya de fotografies, la majoria inèdites, que contribueixen a il•lustrar l’estudi i que fan de l’obra una molt bona guia i una font d’estudi de primer ordre per a investigadors, arqueòlegs, col•leccionistes, curiosos i amants de la història.

 • Autor: PALOMAR, José Manuel - NAVARRO, Nel·lo
 • Editorial: Editorial Base
 • Lloc de publicació: Barcelona
 • Any de publicació: 2008

Aviacio i guerra civil: Tocant el cel. Història de l'aeronàutica empordanesa 1912-1936

Tocant el cel. Història de l'aeronàutica empordanesa 1912-1936

Obra il·lustrada amb fotografies, que tracta sobre la primogènita experiència de l'aeronàutica a l'Enpordà i en recorda llurs pioners artífexs: "Explica d'una manera planera i lligada, amb tota mena de detalls, l'aventura aeronàutica empordanesa des del 1912 fins al 1936. L'Empordà va tenir una elit, amb una història aeronàutica pròpia, vinculada al projecte social i polític dels republicans federals empordanesos, dins el context de l'evolució aeronàutica catalana, espanyola i europea."

 • Autor: GARCÍA ARGILAGA, David
 • Editorial: Gorbs Comunicació SCP
 • Lloc de publicació: Viladamat (Alt Empordà).
 • Any de publicació: 2012


© Estació Territorial de Recerca Penedès
Carrer del Cadí núm. 2 (Biblioteca municipal) 08730 Santa Margarida i els Monjos
Tel: 93 898 04 09 (només matins) | Apartat de correus núm. 48
informacio@aviacioiguerracivil.com

Institut d´estudis Penedesencs Generalitat de Catalunya Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos
Quadrícula w+m: Disseny i programació web